Altendorf pioniert met de Hand Guard

Altendorf pioniert met de Hand Guard

13 oktober 2021

De volledig nieuw ontworpen Hand Guard machine van Altendorf overtreft alle waarden en verwachtingen op het gebied van veiligheid, torsiestijfheid en lage trillingen. De Hand Guard beschikt over een uniek optisch detectiesysteem dat mens, materiaal en machine beschermt. 

’s Werelds eerste en enige optisch veiligheidssysteem

Dit vooruitstrevende systeem is gebaseerd op de vroegtijdige herkenning van een mogelijk gevaarlijke situatie. Twee camera’s en software voor handherkenning detecteren wanneer de hand van de operator het zaagblad nadert. Het midden van de hand wordt hiervoor als referentiepunt gebruikt. Hierdoor werkt het systeem ook bij operators die beschadigingen aan de hand hebben opgelopen. Komt de operator binnen ongeveer 2 cm. van het zaagblad, afhankelijk van de richting en snelheid van de hand, dan zakt de zaaggroep onder de tafel en stopt in minder dan een kwart van een seconde. Dit ongeëvenaarde systeem detecteert en elimineert het gevaar voordat enige aanraking met het zaagblad plaats kan vinden. 

Baanbrekend systeem

Het Hand Guard systeem maakt gebruik van verschillende zones voor detectie, waarschuwing en inwerkstelling. Door middel van een LED-strip in de beschermkap wordt de operator op de hoogte gesteld in welke van deze zones hij zich bevindt. Wanneer het systeem in werking treedt zakt de zaagunit in een oogwenk geheel onder de tafel en wordt het zaagblad gestopt. Na heractivering van het systeem is de machine na 10 seconden weer klaar voor gebruik. Het systeem veroorzaakt geen schade aan de machine of aan het zaagblad en de productiviteit blijft behouden. Het veiligheidssysteem werkt zelfs wanneer de operator handschoenen draagt. 

Werkt met elk materiaal

De Hand Guard bied je alle mogelijkheden voor materiaalverwerking. Zelfs het verwerken van stroom geleidende materialen, zoals kunststof, aluminium of vochtig hout, is mogelijk. Zaagbladen van alle soorten, zowel nieuw als gebruikt, met een maximale diameter van 550 mm kunnen worden geplaatst in de machine. Bovendien is tweezijdige schuinstelling van het zaagblad mogelijk. Doordat het zaagblad snel stopt en naar beneden zakt wordt het materiaal nauwelijks beschadigd. Waardoor jij met hetzelfde stuk materiaal gewoon door kan waar je bent gebleven. 

Exclusief bij De Groot

Het door Altendorf gepatenteerde veiligheidssysteem is een revolutie voor de veiligheid van formaatzagen en binnenkort beschikbaar voor de Nederlandse markt. De Hand Guard zal alleen via exclusieve Altendorf dealers beschikbaar zijn. Het jaarlijkse onderhoud mag namelijk alleen worden verricht door gecertificeerde monteurs. Voor de Nederlandse markt is De Groot Bewerkingsmachines de exclusieve dealer. Meer informatie over de Hand Guard, de eigenschappen en de verschillende uitvoeringen vind je op: www.degroot.nl/altendorf-hand-guard-formaatzaag/