Authentiek bouwen met Biesse Uniteam

Authentiek bouwen met Biesse Uniteam

14 april 2021

Onderstaand artikel is verschenen in de Houtkrant van 9 april 2021

Prachtige (eiken)houten boerderijen, hooibergen, schuren en overkappingen, allemaal gemaakt met authentieke houtverbindingen. Het is moeilijk te geloven dat het gebruikte eikenhout vaak een eeuw ouder is dan de oudste medewerker van V&S Authentiek Bouwen in Heeswijk-Dinther. In slechts 10 jaar tijd groeide het bedrijf van 2 vrienden uit tot een landelijk opererende partij met een eigen CNC-bewerkingscentrum van Biesse Uniteam. Werkvoorbereider Tom vertelt over hun keuze voor deze machine.

In 2018 werd de vraag neergelegd bij oprichters Roel en Sander om kozijnen te maken voor het Radboud UMC. Alleen niet zomaar kozijnen. 40 centimeter breed en enkele meters hoog. Wanneer ze de opdracht aan zouden nemen, was het aanschaffen van een CNC-bewerkingscentrum onvermijdelijk. De ondernemer in ze zorgde ervoor dat de CNC-machine met stip op 1 kwam op de wensenlijst. 

Niet lang daarna werd heel Europa doorkruist om te kijken naar diverse oplossingen. De Uniteam CK van Biesse die ze werd geadviseerd door De Groot Bewerkingsmachines sprak ze erg aan: een zeer flexibele 5-assige freeskop, tot 10,5 meter kunnen bewerken, een bewerkingshoogte van 300 mm en de mogelijkheid om de machine te voorzien van een vacuümtafel. Het geeft ze alle vrijheid om in de toekomst veel maatwerk opdrachten aan te kunnen nemen. De opdrachten waar het team energie van krijgt.

Voorbereiding

Om zich op de komst van de Uniteam CK voor te bereiden had nogal wat voeten in de aarde. Allereerst moest de hal voor de derde keer uitgebreid worden. De machinale is verhuisd naar een andere hoek en ook de afzuiging kreeg een flinke upgrade. Op kantoor werd het tekenprogramma CADwork aangeschaft. Hiermee worden alle constructies in 3D getekend en na goedkeuring kunnen direct de werklijsten voor de Uniteam geëxporteerd worden.

Operators zijn verantwoordelijk

V&S kan in tegenstelling tot veel bewerkers goed aan personeel komen. De sfeer is in de jonge club erg goed. “Er is veel vertrouwen vanuit de directie in de werknemers”, vertelt Tom. “De operators van de Uniteam bepalen zelf voor een groot deel met welk gereedschap de balk bewerkt gaat worden en op welk punt er lasermetingen worden uitgevoerd. Ze hoeven bij ons niet alleen op de start-knop te drukken.”

Durf de stap te maken

De kwaliteit en productiviteit van V&S is met de Uniteam zeer snel gestegen. Het werk volgt ze vrijwel vanzelf. Nog niet eerder werden er zoveel offertes uitgebracht als in het eerste kwartaal van 2021. Of ze het eerder hadden moeten doen weet Tom niet, maar terug willen ze in ieder geval nooit meer. “We hebben veel bedrijven nodig die kunnen bouwen met hout de komende jaren, dus durf de stap te zetten!”

Bekijk de Uniteam CK