De Unipin verdient een centrale plek in het bewerkingsproces

De Unipin verdient een centrale plek in het bewerkingsproces

29 juni 2022

De bouw van het Nederlandse kozijn is uniek. Het is breder, robuuster en duurzamer dan in andere landen. Hierdoor is niet zomaar elke lijm- en deuvelmachine geschikt voor het automatisch belijmen en deuvelen van Nederlandse kozijnonderdelen. De Unipin 2000 van de Duitse machinefabrikant Weinig is dit wel.

In de onderstaande productvideo van de Unipin gaat Luuk Teurlinx, automatiseringsspecialist voor de timmerindustrie, in op het bewerkingsproces en de belangrijkste voordelen van de machine.

Weinig Unipin 2000 lijm- en deuvelinschietautomaat

Zoals de naam al zegt, zorgt de Unipin 2000 lijm- en deuvelinschietautomaat voor het automatisch belijmen van kozijnonderdelen en het belijmen en inschieten van deuvels. Dit zorgt niet alleen voor een perfecte lijmopbrengst, volmaakte verbinding en constante kwaliteit maar ook voor een stabiele output, minder lijmverlies, een schoner proces en meer efficiëntie.

Verlijming kozijnen en KOMO-richtlijnen

Het lijmopbrengsysteem van de machine brengt de lijm gelijkmatig in lijnen aan waardoor onafgebroken lijmverbindingen worden gecreëerd. De nauwkeurige belijming op de sponningsrand zorgt voor een optimale lijmverdeling tijdens het opsluiten. Wat leidt tot sterke en dichte hoekverbindingen en zorgt dat aan de KOMO-richtlijnen wordt voldaan. Zelfs het belijmen van schuine kanten tot 45° en plug-tec verbindingen is mogelijk.

Terwijl de machine bezig is met een onderdeel kan de operator een ander onderdeel pakken en starten. Hierdoor is er geen verloren tijd. Als het eerste onderdeel klaar is kan deze worden omgedraaid en gaat de machine automatisch door met het tweede onderdeel. Tussen de onderdelen door verricht de machine routinematig een schoonmaakcyclus van de lijmopbrengunit.

Deuvelen

Via de buis, bevestigd aan de automatisch vibrerende deuveltrommel, worden de deuvels aangevoerd. Met twee deuveltrommels en de mogelijkheid tot het verlijmen van plug-tec verbindingen beschikt de machine over meer dan genoeg capaciteit om eigenlijk alles te draaien.
De deuvel wordt op 5 mm diepte t.o.v. de onderkant van het deuvelgat uitgestuurd. Rond het deuvelgat en op de deuvels wordt lijm geplaatst zodat, wanneer de deuvel wordt ingeschoten, de lijm mooi rondom de deuvel naar binnen wordt getrokken en deze echt goed verlijmd zit. Allemaal conform de KOMO-richtlijnen. Desgewenst is het ook mogelijk om in het deuvelgat lijm aan te brengen.

Gebruiksvriendelijke interface

De machine is uitgerust met de intuïtieve en gebruiksvriendelijke Weinig WMC-software. Het bedieningspaneel van de lijm- en deuvelautomaat geeft weer hoe het onderdeel moet worden aangelegd. Zeker met het gebruik van een QR-code en scanner is de Unipin goed te bedienen.

Integreren in het proces

Niet alleen voor een toename in efficiëntie, schoner werken en gebruiksgemak kan de Unipin worden ingezet. Ook om het automatiseringsniveau te verhogen. Genereer met hetzelfde team veel meer output door de machine belijmde delen te laten verzorgen voor meerdere opsluitbanken. Of werk met QR-codes en koppel de Unipin aan een semiautomatische opsluitbank, zoals die van S&S Maschinenbau, en behaal met zo min mogelijk mankracht een zo hoog mogelijke productie. Dit zijn pas twee van de vele mogelijkheden.

Ga het gesprek aan

Maak een afspraak en ga met productspecialisten in gesprek over wat de Unipin kan betekenen voor jouw bewerkingsproces; degroot.nl/unipin