Winline Dutch Edition zorgt voor meer

Winline Dutch Edition zorgt voor meer

22 november 2022

Bosma Hout is op weg naar groei

De Biesse Winline is vernieuwd. Het compacte CNC-bewerkingscentrum voor balken werd in november 2021 geïntroduceerd door De Groot. Samen met Biesse heeft De Groot de nieuwste generatie helemaal geschikt gemaakt voor de Nederlandse timmerindustrie. Bosma Hout in Hilaard (FR) koos voor deze machine en tijdens de bouwvak van 2022 was het dan zover: de eerste Winline Dutch Edition is klaar voor productie! We spraken DGA Jelco de Vries en vroegen hem naar zijn ervaringen: “Het hele werk is nu anders. We doen vooral meer.”

Meer kwaliteit

Bosma Hout ging van een traditioneel bewerkingsproces naar een proces met een CNC-bewerkingscentrum. Van instellen van de tafelfrees naar bedienen van een computer. “Dat is toch wel heel anders werken. We merken dat de kwaliteit hierdoor verbeterd is.”

Meer snelheid en flexibiliteit

"Uiteraard kunnen we dankzij deze machine ook veel sneller werken. Geen instelwerk meer, produceren tijdens de pauze. Onze levertijd is van 3 maanden naar 6/7 weken gegaan. Het maakt ons ook flexibeler. Onlangs kwamen we er op de bouw achter dat een links-schuivende pui toch rechts-schuivend moest zijn door een fout van de klant. 3 dagen later had hij een nieuwe pui, volledig afgelakt en beglaasd. Voorheen was ons dit nooit gelukt.”

Meer productie

“Sneller leveren en een hogere kwaliteit leidt nu al tot meer orders. Vroeger verloren we het nog weleens op levertijd, dat is tegenwoordig verleden tijd. We krijgen nu ook opdrachten van andere timmerfabrieken. Ze weten dat we met een CNC-bewerkingscentrum werken en dat geeft ze het vertrouwen dat de kwaliteit uniform is.”

Meer omzet

"Meer produceren in minder tijd, dat zorgt automatisch voor meer omzet. We hebben nu ongeveer 60% bezetting op de machine, dus er is nog voldoende ruimte voor groei. Volgend jaar willen we onze omzet verdubbelen!”

Meer kantoorwerk

We vroegen Jelco ook naar tips voor andere bedrijven die de Winline overwegen. Het eerste wat in hem opkomt is het kantoorwerk: “Je haalt als het ware iemand uit de werkplaats en zet diegene op kantoor. In dit geval ben ik dat zelf geweest. Ik vind het gelukkig leuk om te tekenen en de werkvoorbereiding te doen. Maar het is zeker iets om over na te denken voordat je de keuze voor een CNC maakt.”

Meer profielen

“Het is een illusie dat je standaard profielen krijgt. Zeker in onze markt waarbij we veel enkelstuks en renovatiewerk doen, is elk kozijn weer anders. Dus ja, ik krijg zeker een database waardoor het tekenen sneller gaat, maar voor elke opdracht ben ik toch weer aan het tekenen.”

Meer plezier

Het jonge team van Bosma Hout heeft overduidelijk veel plezier in het werken met de Winline Dutch Edition. ‘Even een paar profielen draaien voor de foto’ daar draaien ze hun handen niet voor om. Elke dag leren ze de machine weer een beetje beter kennen. Op naar meer kozijnen van Bosma Hout!

Biesse Winline Dutch Edition

De Biesse Winline Dutch Edition is door De Groot samengesteld voor de Nederlandse markt. Een krachtige 21,6 kW 5-assige freesmotor verzorgt alle bewerkingen, er kan bewerkt worden tot 150 mm dikte en 4.500 mm lengte. Door de machine aan te bieden in een vaste configuratie krijgt de machine een aantrekkelijke prijs. Kortom, een perfecte machine om van een traditioneel naar een modern proces te gaan.