Meters maken met Biesse Stream A

Meters maken met Biesse Stream A

20 april 2021

Onderstaand artikel is verschenen in de Interieurbouw van maart 2021 en geschreven door Reinold Vugs.

Jeroen Burgmans is operationeel directeur van Heutink productiepartners, dat onderdeel uitmaakt van de Heutink Groep. Het bedrijf maakt een grote diversiteit aan meubilair voor onderwijs, kinderopvang en zorg & welzijn. Sinds ongeveer een jaar draait er een Biesse Stream A kantenaanlijmmachine, geleverd door De Groot Bewerkingsmachines. 

“Vroeger legden we complete platen op onze CNC,” vertelt Burgmans. “Later hebben we gekeken of een opdeelzaag iets voor ons zou zijn en in het verlengde daarvan is een kantenaanlijmer in beeld gekomen. Uiteindelijk willen we, als productiebedrijf van Heutink, de stap voorwaarts maken naar een compleet panelenbedrijf. Daar hoort vanzelfsprekend een kantenaanlijmer bij. Ik ben dan ook heel blij dat we deze vorig jaar hebben kunnen installeren, zodat we dit deel van het productieproces niet meer hoeven uitbesteden. Dat heeft kostenvoordelen en het maakt ons bovendien flexibeler vanwege de korte doorlooptijden.”

Betrokkenheid

Heutink productiepartners is, zoals zoveel bedrijven in de branche, van een min of meer ambachtelijke naar een industriële wijze van produceren gegaan. Burgmans: “Daar horen dan ook professionele en industriële oplossingen bij. Je moet je eigen mensen daar wél bij betrekken en dat hebben we bij de plaatsing van de kantenaanlijmer zeker ook gedaan. Onze voorman van de machinale heeft meegedacht over waar deze moest komen te staan en hoe de aanvoer van de panelen het best kon worden georganiseerd. Ook leverancier De Groot is erbij betrokken geweest. Al deze input bleek uiterst waardevol voor het proces.”

Voor de trainingen is een technicus van Biesse uit Italië gekomen. “Hij is enkele dagen gebleven, tot we de machine helemaal onder de knie hadden. Mocht zich nog wat voordoen, dan hebben we in De Groot een prima vraagbaak.”.

Zorgeloos

Heutink productiepartners heeft gekozen voor de meest zorgeloze lijmmethode met de nieuwe machine: PU smeltlijmen. “We willen het simpel en risicoloos houden, ook voor onze mensen die ermee moeten werken. Bij kantenlijmen zijn aspecten als luchtvochtigheid en temperatuur van belang. Kies daarom voor iets wat je goed kunt beheersen.

We gaan een heel mooie toekomst tegemoet. Als bedrijf hebben we de ambitie om een sprong te maken in onze omzet, en daar hoort een groot volume in kantenlijmen bij. Deze machine past daar perfect in en is op het juiste moment gekomen. Soms twijfel je over investeringen en zeg je achteraf: dat hadden we eerder moeten doen. Dat geldt zeker voor deze machine,” aldus Jeroen Burgmans.

Roel de Vries, marketeer bij De Groot Bewerkingsmachines, zegt dat deze machine, inclusief terugloopunit, één van de grootste uit de brede range kantenaanlijmmachines van Biesse is. “De Biesse Stream A is ideaal voor bedrijven die veel productie willen draaien, maar toch flexibel moeten blijven. Je kunt verschillende lijmsystemen en kantenbanden toepassen. En dat met een doorvoersnelheid van 25 meter per minuut. Daarmee kun je écht meters maken.”

Bekijk de Biesse Stream A