Procesoptimalisatie bij opsluiten

Procesoptimalisatie bij opsluiten

10 mei 2023

Onderstaand artikel is verschenen in het vakblad Timmerfabrikant in mei 2023
Tekst: Kees de Vries

S&S opsluitbank debuteert bij Juriëns Kozijnen

De eerste S&S automatische opsluitbank voor de Nederlandse markt staat sinds november 2022 bij Juriëns Kozijnen in Uden. En naar volle tevredenheid van directeur/eigenaar Jorg Juriëns. De Groot Bewerkingsmachines uit Rosmalen en Juriëns Kozijnen openden op 19 april de deuren. Tijdens de drukbezochte demonstratiedag ging alle aandacht uit naar de S&S automatische opsluitbank.

Het opsluiten van kozijnen, ramen en deuren is een arbeidsintensief karwei. Zeker bij grotere kozijnmaten en de trend dat in het hedendaagse productieproces de timmerindustrie steeds meer projectmatig werkt. Er worden alsmaar minder series van dezelfde kozijnen opgesloten en meer en meer kozijnen van verschillende soorten en maten. Dit maakt dat de drukstempels keer op keer moeten worden verplaatst, soms zelf om het kozijn. Dat kost niet alleen veel tijd, maar maakt opsluiten ook fysiek zwaar.

220 onderdelen per dag

Een manier om tot procesoptimalisatie te komen is automatisering van het productieproces. Juriëns Kozijnen is een voorbeeld hoe dat er voor het mkb kan uitzien. Jorg Juriëns heeft zijn timmerbedrijf met bedrijfsleider Ralph Keijzers de afgelopen vijf jaar omgevormd tot een succesvol productiebedrijf. "Dat vergt een pragmatische manier van produceren, ander personeel, een hoge mate van automatisering en een optimale inrichting van de fabriek", aldus Juriëns. De meest recente investering om tot optimalisatie te komen, is een S&S automatische opsluitbank die zij-aan-zij staat met de Weinig Unipin 2000 lijm- en deuvelinschietautomaat voor het belijmen en deuvelen van kozijnen, ramen en deuren. In een beperkte fabrieksruimte (1.000 m2) maakt het bedrijf inmiddels 220 kozijn-, raam- en deuronderdelen per dag. En dat is indrukwekkend met slechts negen man personeel in de fabriek, vier op kantoor en twee in de buitendienst. Juriëns: "Bij ons is ruimte een overweging. Dat is ook de reden dat we voor de compacte Unipin hebben gekozen. Deze staat naast de opsluitbank; dat maakt de routing van bewerkingscentrum naar lijmautomaat en opsluitbank een kwestie van meters."

Nederland

De nieuwe S&S automatische opsluitbank is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen S&S Machinenbau uit Regensburg, De Groot Bewerkingsmachines en Juriëns. "Wij hebben bij De Groot ooit een keer interesse getoond in een automatische opsluitbank. S&S maakt ze voor de Duitse markt, maar die voldoen niet voor zware kozijnen die wij in Nederland maken. We zijn toen gezamenlijk om de tafel gaan zitten voor een inventarisatie van onze wensen en technische mogelijkheden." Het werd een gesprek over zwaar kozijnhout, klemopties, afmetingen en contramallen. "Uiteindelijk is de machine ontwikkeld zoals wij en waarschijnlijk de rest van de Nederlandse timmerindustrie dat graag zien."

Besparing

De Super is een automatische opsluitbank van S&S pressen. Het enige wat de opsluiter hoeft te doen, is de balken voorgelijmd in de pers te plaatsen. Vervolgens doet de pers al het werk, totdat het kozijn perfect dicht geperst uit de opsluitbank gehaald kan worden. Doordat de opsluitbank vrijwel al het werk doet, neemt deze de opsluiter veel werk uit handen. Bovendien is de kwaliteit van de lijmverbinding constant. De machine kan gemakkelijk worden bediend door één persoon. Massiefhoutspecialist Jeroen Vorstenbosch van De Groot: "Je bespaart op personeelskosten, waardoor de machine op lange termijn eenvoudig terug kan worden verdiend."

3 x 4,5 meter

De bij Juriëns in bedrijf zijnde S&S automatische opsluitbank is 3 meter hoog en 4,5 meter breed. De breedte is afgestemd op de maximale kozijnbreedtemaat die door het productieproces bij Juriëns loopt, van de Weinig Conturex naar opsluitbank en de spuitrobot. "Het grootste kozijn dat wij maken is 4,5 meter. Grotere afmetingen maken we in twee delen", aldus Juriëns.

Het automatisch opsluiten heeft ontegenzeggelijk veel voordelen. "Maar", zegt Juriëns, "het is waar dat een schuin kozijn of melkmeisje* lastiger is dan op een traditionele bank. Maar hoe vaak komt dat voor? Ik kan nu circa 90 procent van mijn productie makkelijker, sneller en efficiënter door de fabriek leiden. Een automatische opsluitbank is minder foutgevoelig en gemakkelijker, want het is een kwestie van scannen, op een knopje drukken en het is geregeld. Dat betekent dat de machinaal houtbewerker nu ook de lol van opsluiten gaat inzien." En dat is in deze tijden van personeelstekort een extra bonus. "Een dergelijke investering bevordert niet alleen de productie maar ook het werkplezier van de mensen. Het is minder zwaar en ergonomisch beter. Als ik moet kiezen tussen een loopbaan bij een timmerfabriek die traditioneel opsluit, of die dat automatisch doet, dan weet ik ook wel welke ik zou kiezen."

*Een melkmeisje of schouderkozijn is een bouwkundige benaming voor een kozijntype waarbij een deurkozijn aan weerszijde geflankeerd wordt door een raamopening of zijlicht. Onder deze zijlichten bevindt zich een borstwering zodat het beeld, van een melkmeisje dat twee emmers draagt, ontstaat. Melkmeisjes werden vaak toegepast in de architectuur van de jaren '30, zoals de Delftse School.

Tijdens de recente demonstratiedag toonden de genodigden zich onder de indruk. "We merken dat deze noviteit in een behoefte voorziet", aldus Vorstenbosch. De Groot Bewerkingsmachines is exclusief dealer van Nederland van S&S automatische opsluitbanken. Hierdoor kan de onderneming zich ook op het gebied van service en onderhoud volledig focussen op deze voor de Nederlandse markt nieuwe S&S opsluitbank.

Voordelen van de S&S Super


De S&S Super automatische opsluitbank is een ideale machine voor de prestatiegerichte timmerfabriek. We sommen een aantal redenen en voordelen op, om te laten zien waarom deze machine zo ideaal is.

 • Snel en efficiënt te werk gaan met eenmansbediening
 • Automatische lengte- en hoogteverstelling 
 • Persen zonder voormontage
 • Ergonomisch en veilig werken
 • Kan allerlei soorten en maten persen

Technische specificaties

 • Werkhoogte: 2.000/ 2.300/ 2.450/ 2.600/ 2.750/ 3.000/ 3.200 mm
 • Werkbreedte: 3.000 - 6.000 mm, in stappen van 500 mm
 • Vermogen: 4 kW
 • Gewicht: ca. 4.000 kg

Standaard op de S&S Super

 • Twee verticale perscilinders met slag 250 mm, perskracht 400 - 2.000 kg
 • Twee horizontale perscilinders met slag 80 mm, perskracht 250 - 1.250 kg
 • Acht vasthoudcilinders voor het bevestigen van het hout
 • Veiligheidsfotocel

Optioneel op de S&S Super

 • Middendruk balk
 • Automatische uitvoer
 • Individuele drukregeling voor middendrukbalk en/of dwarsdrukapparaten
 • Driehoekig opzetstuk voor op de opsluitbank
 • Tegenprofieltoeslagen voor extern geprofileerde frames
 • Automatische drukvoorkeuze met vijf individueel programmeerbare, opslagbare drukinstellingen
 • Semi-/volautomatisch werkstuktransport
 • Frameverbreding boven/onder
 • Span- en steunpakketten voor gelakt hout met voorgemonteerde clips
 • Dataverbinding met besturingssystemen
 • Barcode verwerking