Flexibel produceren met Biesse Winline

Flexibel produceren met Biesse Winline

16 februari 2021

Een bouwmaterialenhandel met een timmerfabriek, de combinatie wordt steeds unieker in de markt. Vandaag zijn we op bezoek bij Schutboom in Boekel, waar bedrijfsleider Erwin Klokgieters ervan overtuigd is dat deze combinatie hun kracht is. Vorig jaar koos Schutboom ervoor om kozijnen, deuren en ramen CNC-gestuurd te gaan produceren. Inmiddels staat er een Biesse Winline volop te draaien.

Flexibel produceren

Erwin is heel duidelijk als we hem naar zijn keuze voor CNC-gestuurd produceren vragen: “We kunnen het werk niet meer aan en daarom moet de productie omhoog. Ook zagen we het prijsverschil tussen ons en de concurrentie groter worden. Een CNC-machine zorgt voor een korte productietijd en minder handwerk en daarmee ook een lagere prijs. Met deze keuze zijn we klaar voor de toekomst.”

Na de keuze voor CNC gestuurd bewerken volgde een zoektocht naar de ideale machine voor Schutboom. Diverse machines zijn onderzocht. Omdat Schutboom veel werkt voor ZZP’ers en particuliere zelfbouwers komen er veel maatwerkvragen op het gebied van afmetingen, profileringen en sierwerk. Deze doelgroep zorgt ervoor dat ze veel kleine series maken. De Biesse Winline heeft een groot gereedschapmagazijn en dat maakt de machine flexibel. Voor Schutboom was dat de belangrijkste reden om voor Biesse te kiezen.
Mooi meegenomen is het feit dat de in- en uitvoer aan dezelfde kant zitten. De machine neemt zo minder plaats in beslag dan andere oplossingen in de markt.

Winline is pas het begin

Nu de eerste stappen gemaakt zijn in het automatiseren van de timmerfabriek, heeft Erwin de smaak te pakken. Hij onderzoekt de mogelijkheden voor het optimaliseren van het logistieke proces met barcodescanners, spuiten met een spuitrobot en CNC-gestuurd trappen maken met een Biesse Rover bovenfrees.

Met de verandering van het proces, verandert ook de personeelsbehoefte. 15% van het werk van Schutboom maken ze nog ambachtelijk, het overige werk gaat machinaal. “Als we een nieuwe timmerman zoeken, is een vereiste dat ze affiniteit met computers hebben.” Gelukkig merkt Erwin dat opleidingen daar tegenwoordig helemaal op ingericht zijn.

Groeneveld en Biesse bSolid

Zelf wordt Erwin heel enthousiast als we het over de software hebben. Ze hebben het softwarepakket van Biesse aan Groeneveld gekoppeld. Hij vindt het heerlijk om in de software te ontdekken hoe ze aan maatwerk vragen kunnen voldoen. “Elke dag leer ik nog bij en vind ik weer nieuwe manieren om het proces efficiënter te laten draaien. Dat maakt het werk ook uitdagend.”, aldus Erwin.

De scholing van De Groot past goed bij de nieuwsgierigheid van Erwin. “Een week lang krijg je de basis geleerd. Daarna moet je vooral zelf aan de slag met de machine. De week erop komt de instructeur nog drie dagen, daarna twee en in de laatste instructieweek nog één dag. Zo bouwt het af. Alle vragen die je daarna hebt kun je mailen en dan wordt je altijd geholpen.”