Verslag De Groot Boomplantdag 2 april

Verslag De Groot Boomplantdag 2 april

5 april 2022

Herten, dassen, vossen, salamanders, insecten en heeeeel veel vogels. Het is elke dag een drukte van jewelste in het De Groot Bos in Deurne. Op het eerste gezicht lijkt er niets aan de hand, maar de echte kenner ziet dat het bos lijdt onder de gevolgen van klimaatverandering. Tijd voor actie dus! 

Verjonging en aanplanten loofbomen

Met ons familiebedrijf mogen wij sinds afgelopen jaar zorgdragen voor dit bos. Het bos ligt op hooggelegen zandgrond en dat betekent dat het erg gevoelig is voor droogte. Bij de stormen begin dit jaar werd duidelijk dat de naaldbomen verzwakt waren door de afgelopen droge zomers. Veel van de bomen ging dan ook om. Naaldbomen hebben relatief veel water nodig en daarom zijn ze minder geschikt voor de zandgrond. We hebben er daarom voor gekozen om veel van de naaldbomen te vervangen voor loofbomen. 2.200 stuks maar liefst! Gelukkig konden we rekenen op de hulp van onze collega’s en hun families om deze bomen te planten.

Boomplantdag

De Boomplantdag op 2 april begon lekker fris met temperaturen onder de 0. De warme chocomel met slagroom was dan ook een welkom ontvangst bij het De Groot Bos. Nadat we opgewarmd waren konden we aan de slag! Twee gidsen namen ons mee het bos in om te ontdekken wat er allemaal leeft in het bos en waarom het belangrijk is dat we het bos vernieuwen. Vervolgens kregen we een schep en een bosje jonge bomen en struiken mee en mochten we deze in de grond gaan planten. Eiken, beuken, kersen, wilde fruitbomen en nog veel meer soorten hebben zorgvuldig een mooie plek gekregen. Na al het harde werk hebben we nog genoten van een lekker frietje en een gezellig drankje. Nu mag de natuur het werk overnemen!

Betere leefomgeving

Als De Groot Bewerkingsmachines vinden we het belangrijk om ook voor volgende generaties een fijne leefomgeving te creëren. Door de aankoop van dit bos en de gekozen manier van bosbeheer dragen we bij aan meer biodiversiteit en wordt er veel CO2 opgeslagen. Zo werken we aan onze ambitie: “samen maken we een betere leefomgeving”.

Vervolgstappen

Onlangs hebben we de kans gekregen om een stuk landbouwgrond bij het bos te kopen. We zijn momenteel bezig met alle vergunningen om op dit stuk grond ook een bos te mogen planten. De volgende De Groot Boomplantdag gaat er dus zeker komen!