“De rekensom voor een lijmautomaat klopte eigenlijk nooit”, zo vertelt Technisch Manager Dennis Roordink van Hebo Kozijnen in Hengevelde. Van De Groot Bewerkingsmachines kregen ze zes maanden de tijd om de rekensom wel kloppend te maken met de Weinig Unipin 2000. In dit half jaar is getest, geoptimaliseerd en bovenal veel geleerd. Samen met Dennis ontdekken we welke lessen er getrokken zijn.

‘Nederlandse’ Weinig Unipin 2000
Het Nederlandse kozijn is uniek in de wereld. Nergens anders zijn kozijnen zo breed, robuust en duurzaam als hier. De lijm- en deuvelinschietautomaat van de Duitse machinefabrikant Weinig kon daarom niet zomaar in de Nederlandse markt gezet worden. Allereerst is onze lijm veel dikker en moet deze in lijnen worden aangebracht. Weinig heeft speciaal voor Nederland een lijmsysteem ontwikkeld waarmee de lijmopbrengst telkens perfect is. Uiteraard voldoet de lijmopbrengst aan KOMO.
Hebo is zelfs nog een stap verder gegaan. Ze gebruiken 4 deuvels per verbinding en hebben Weinig de machine zo laten programmeren, dat deze ook lijm in de deuvelgaten aanbrengt. Elke maand wordt een stresstest gedaan om zeker te zijn dat de verbindingen aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen.
Veel lijmbeelden
Naast de hoge kwaliteitseisen van Hebo, bracht ook de hoeveelheid maatwerk uitdagingen met zich mee. Duizenden verschillende lijmbeelden moeten in de machine worden ingeladen. Ze zijn gestart met het testen op een aantal grote projecten met veel universele kozijnen. Twee opsluitteams en één Unipin operator werden voor deze test ingezet. “De Unipin is goed in staat om de twee opsluitbanken gevuld te houden”, vertelt Dennis. “Wanneer de kozijnen iets ingewikkelder zijn, met bijvoorbeeld zij- of bovenlichten, merken we dat de Unipin teveel capaciteit heeft. De onderdelen blijven dan te lang liggen. Per project kijken we daarom hoe we de lijmautomaat inzetten.”
Proces optimaliseren
De volgende stap is, wat betreft Dennis, om de Unipin in plaats van een ondersteunende rol, een centrale plek in het proces te geven. Bij voorkeur moet de Unipin de hele dag draaien, maar dit moet niet betekenen dat een collega staat te wachten. Hebo overweegt daarom een proces waarbij de opsluitteams zelf de Unipin bedienen en on-demand de onderdelen worden gelijmd. Een andere optie is om bij de Unipin een centrale plek te geven tussen een aantal opsluitbanken waarbij de operator voor meerdere opsluitteams onderdelen verzorgt.

Bovenstaand artikel is verschenen in de Timmerfabrikant van april 2021.
Meer weten over onze evenementen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of volg ons op onze sociale kanalen (LinkedIn, Instagram en Facebook) en blijf op de hoogte van alle komende evenementen.