Hoe kies ik een CNC-machine?

Wanneer je overweegt een CNC-freesmachine voor hout aan te schaffen, komt er een hoop op je af. Op onze website alleen vind je al tientallen CNC-machines voor houtbewerking. Om je te helpen tijdens je oriëntatie geven we graag een korte introductie op het gebied van CNC houtbewerking op deze pagina. Heb je na het lezen van de pagina nog vragen, dan kun je altijd contact met ons opnemen. We vinden het leuk om je meer te vertellen over deze prachtige machines!

Soorten CNC freesmachines voor hout

CNC machines voor houtbewerking zijn op te delen in vier hoofdcategorieën: CNC freesmachines met balkentafel, CNC nestingmachines met vlakke tafel, CNC bewerkingscentra en verticale CNC boor/freesmachines.

CNC freesmachine (CNC bovenfrees) met balkentafel

Dit type CNC freesmachine heeft dwarsbalken met daarop per balk een aantal vacuümposities. Hierop kunnen vacuümcups of vacuümklemmen geplaatst worden. De balken en cups kunnen overal gepositioneerd worden, waardoor je heel flexibel bent in wat je wilt bewerken. Zo kun je gemakkelijk plaatmateriaal of massief houten planken of balken bewerken.
De machine is minder geschikt voor flexibel materiaal en dunne platen.

Bekijk onze balkentafel CNC-freesmachines

CNC nesting machine met vlakke tafel

De CNC nesting machine is een goede keus als je veel plaatmateriaal verwerkt. De CNC-machine heeft een tafel met vacuümkanalen. Hierop wordt meestal een MDF-plaat gemonteerd. Wanneer het vacuüm geactiveerd wordt, zal jouw werkstuk vastliggen op de tafel. De freesmotor kan vervolgens vrijwel alle plaatbewerkingen uitvoeren, zoals boren, groeven frezen en uiteindelijk de plaat opdelen.

Bewerkingen op de kopse kant bij dunne platen doe je door middel van vacuümblokken. Met deze blokken laat je het werkstuk los komen van de tafel en hebben de freesmotor en boorunit voldoende ruimte om de kopse bewerkingen te kunnen doen.

Bekijk onze CNC nesting machines

CNC bewerkingscentrum

Bij een CNC bewerkingscentrum vind je de bewerkingsunits als freesmotoren en boorunits in een gesloten omgeving en worden de werkstukken automatisch ingevoerd. De machine heeft een in- en uitvoerbuffer, waardoor deze meerdere onderdelen achter elkaar kan bewerken, zonder tussenkomst van een operator, laad/lossysteem of robot. De machine wordt meestal gebruikt voor het bewerken van massief houten delen, bijvoorbeeld voor kozijnen, constructiebalken of trappen.

Bekijk onze CNC bewerkingscentra

Verticale CNC boor-/freesmachine

Een verticale CNC-machine kan boren en groeven frezen of zagen in plaatmateriaal. Voor deze machine wordt vaak gekozen als er weinig plek is in de werkplaats. De platen kunnen aan vijf kanten bewerkt worden. Er zijn ook verticale CNC-machines verkrijgbaar die lijm kunnen aanbrengen en deuvels in kunnen schieten.

Bekijk onze verticale CNC-machines

Welke CNC-machine past bij jou?

Op basis van wat je wilt bewerken kun je de eerste selectie maken voor een type CNC-machine. Vervolgens is het belangrijk om te gaan kijken naar jouw huidige en toekomstige wensen voor de machine. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Verwacht ik dat mijn werkzaamheden in de toekomst gaan veranderen?
  • Hoeveel onderdelen wil ik per dag bewerken?
  • Welke maximale maat wil ik op de machine kunnen bewerken?
  • Ga ik ook complex maatwerk op de CNC-machine realiseren of gebruik ik hem alleen voor standaardwerk?
  • Hoeveel gereedschappen heb ik nodig? Wie wordt mijn gereedschapsleverancier?
  • Wil ik zelf programma’s kunnen maken of vind ik een aantal standaardprogramma’s voldoende?
  • Wil ik nu of in de toekomst automatisch gaan beladen en lossen?
  • Hoe gaat mijn personeel reageren op de komst van de machine?

Bovenstaande vragen zullen wij je ook stellen bij een oriëntatiegesprek. Door dit voor jezelf in kaart te brengen kun je gericht op zoek naar de juiste CNC-machine en weet je zelf wat eisen en wat wensen zijn.

Vrijblijvende demonstratie

Om een goede keus te maken voor een CNC-machine is het belangrijk om deze in actie te zien. Zo kun je pas echt goed beoordelen of de machine bij jouw eisen en wensen past. Om deze reden hebben wij diverse CNC-machines opgesteld in onze showroom in Rosmalen. Maak een afspraak voor een vrijblijvende demonstratie via 073 547 1300.

Maak een afspraak