Formaatzaag

Met de uitvinding van de formaatzaag door Wilhelm Altendorf in 1906 ontstond een revolutie in meubel- en interieurbouw. Er kon veel nauwkeuriger en ook veiliger gewerkt worden. Inmiddels is de formaatzaag niet meer weg te denken in veel werkplaatsen.

In meer dan 100 jaar tijd is de formaatzaag verder ontwikkeld en ze zijn nu in veel soorten en maten verkrijgbaar. Wat zijn de belangrijkste kenmerken en waar moet je op letten bij de aankoop van een formaatzaag? Je vindt het antwoord op deze pagina!

Formaatzaag roltafel

Het (plaat)materiaal wordt op de rolwagen gelegd en de tafel wordt compleet met materiaal langs de zaag geduwd. Het materiaal ligt dus stil en beweegt in zijn geheel langs de zaag. Hierdoor kun je veel nauwkeuriger werken, is de kans op beschadiging veel kleiner en werk je ook sneller. De rolwagen met hoekaanslag gebruik je voor afkorten, schoonzagen en uiteraard het op maat zagen of opdelen.

De rolwagen is verkrijgbaar in verschillende maten, variërend van 1.600 mm tot wel 5.000 mm. De grootte van je platen of panelen zijn hierbij maatgevend. Aangezien de rolwagen helemaal langs de zaag moet, betekent dit in de praktijk dat je twee keer de lengte van de rolwagen kwijt bent aan opstellingsruimte voor je formaatzaag.

De maatinstelling van je referentie hoekaanslag (op de oplegtafel) kan handmatig met uitlezing op een liniaal óf digitale uitlezing (achter de komma nauwkeurig) of CNC-gestuurd.

Tussen de diverse merken formaatzagen zit veel verschil in techniek en kwaliteit van de rolwagen. Stalen rolgeleiders met grote stalen wielen (zoals bij Altendorf) zijn immers duurder dan bijvoorbeeld kunststof geleiders, maar deze zijn nauwelijks slijtage gevoelig en dus veel duurzamer.

De keuze voor stalen geleiders laat zich vertalen in beduidend minder onderhoudskosten, veel hogere constante nauwkeurigheid en een veel betere restwaarde.

Bij gebruikte machines is het onder andere belangrijk om te kijken of er speling op de rolwagen zit, de geleiders nog schoon zijn en er bovendien geen bovenmatige slijtage in de tafel geleiders zit. Vooral wanneer je nauwkeurig moet zagen is speling en onregelmatigheid in de rolwagengeleiding niet wenselijk.

Formaatzaag parallelaanslag

De parallelaanslag, ook wel langsgeleider genoemd, gebruik je om bijvoorbeeld stroken te zagen of groeven in planken te maken.

De parallelaanslag is verkrijgbaar in diverse maten vanaf zo’n 800 mm. Een veel voorkomende maat is 1.300 mm maar ook breder behoort tot de mogelijkheden. De parallelaanslag is verkrijgbaar met handmatige instelling met uitlezing op de liniaal of digitaal (achter de komma nauwkeurig) en een CNC-gestuurde instelling.

De CNC-gestuurde parallelgeleider moet uiterst nauwkeurig zijn én vooral blijven. Afwijking in maat betekent achteraf moeten corrigeren in de montage. Let bij de aanschaf van een nieuwe of gebruikte formaatzaag daarom ook goed op de bouwkwaliteit van dit essentiële onderdeel van de formaatzaag.

Formaatzaag zaagblad en voorritser

De meeste formaatzagen kunnen naar één kant zwenken (45°/46°). Er zijn ook formaatzagen beschikbaar die tweezijdig kunnen zwenken. Dit is vooral handig bij het veel zagen van verstekken.

Sommige CNC-gestuurde formaatzaagmachines voeren automatisch maatcorrecties door de CNC-assen slim met elkaar te laten communiceren. De ingevoerde maat is de afmeting die van de machine afkomt, ongeacht het verstek.

Bij formaatzagen voor hout-gebaseerd plaatmateriaal is een voorritser essentieel om splintervrij te kunnen zagen. De voorritser bestaat uit 2 kleine zaagbladen die qua dikte nét iets breder zijn dan de hoofdzaag. De voorrits steekt nét boven de tafel uit en draait in tegenovergestelde richting van het hoofdzaagblad. Hierdoor wordt aan de onderkant van de plaat een kleine groef gemaakt en kan het hoofdzaagblad geen splinters meer achterlaten op de onderkant van de plaat.

Voor het zagen van kunststof en aluminium is geen voorritser nodig.

Formaatzaag opties

De laatste jaren is er veel innovatie geweest op het gebied van formaatzagen. De zaag wordt daarom tegenwoordig vrijwel geheel klant specifiek samengesteld. Een greep uit de mogelijke opties voor jouw formaatzaag:

  • CNC-gestuurde parallelaanslag en/of hoekaanslag
  • 2 óf 3-assen gestuurde voorritser
  • Beidezijdig zwenkbare zaagaggregaat
  • Zaagblad overstand van 204mm
  • Start/stop in de rolwagen
  • Variabel toerental
  • Dubbele verstekaanslag
  • Vacuüm in rolwagen
  • Luchttafel voor kras gevoelige materialen
  • Handdetectie voor automatische uitschakeling
  • Waarschuwingsverlichting bij inschakelen van voorritser
  • Pneumatische drukbalk

Formaatzagen bij De Groot Bewerkingsmachines


Nieuwe en gebruikte formaatzagen

Wij verkopen nieuwe formaatzagen van Altendorf en Casadei. In onze showroom in Rosmalen vind je diverse modellen van beide merken opgesteld. Wij adviseren bij de aanschaf van een formaatzaag altijd even een bezoek aan onze showroom, om de machines uitgebreid te kunnen bekijken.

Gebruikte formaatzagen verkopen wij van allerlei merken, zoals Altendorf, Casadei, Robland, SCM en Martin. Wij hebben een dagelijks wisselend aanbod gebruikte formaatzagen, dus kijk regelmatig op onze website of schrijf je in voor onze gebruikte-machine-nieuwsbrief.

Exclusief Altendorf dealer in Nederland

Wij zijn de enige officiële Altendorf dealer voor Nederland. Wij betrekken de machines rechtstreeks bij de Altendorf fabriek in Duitsland en niet via het grijze parallel circuit of tussenhandel. Ook worden onze technische collega's door Altendorf geschoold. Service uit eerste hand. 
Best trots zijn wij op deze decennialange samenwerking! Het bedrijf Altendorf is opgericht door de uitvinder van de formaatzaag en nog steeds zijn ze koploper op het gebied van innovatie en kwaliteit. Niet voor niets is Altendorf dan ook wereldwijd marktleider op het gebied van formaatzagen. Ontdek hier ons Altendorf aanbod of lees meer over Altendorf.