Professionele afkortzaag

Vrijwel elke werkplaats en houthandel heeft een afkortzaag staan. Een afkortzaag wordt dan ook door veel verschillende merken en in veel verschillende uitvoeringen geleverd. Maar welke afkortzaag past nu het best bij jouw werk? Op deze pagina behandelen we de diverse professionele afkortzagen om je op weg te helpen.
Graule afkortzaag

Handmatige afkortzaag


Radiaal afkortzaag

Veruit de populairste professionele afkortzaag is de radiaal afkortzaag. De radiaal afkortzaag heeft een zaag-arm waar de zaaginrichting langs wordt getrokken. Het voordeel hiervan is dat het zaagbereik groot is. Bij hoge kwaliteit radiaal afkortzagen zal de nauwkeurigheid op het verste punt nog net zo goed zijn als het kortste punt. Is nauwkeurig zagen voor jou belangrijk, zelfs bij grote planken? Let hier dan goed op bij de aankoop van een radiaal afkortzaag.

De radiaal afkortzaag is er in een vaste haakse uitvoering, maar komt ook in uitvoeringen die kunnen neigen en zwenken, zodat je verstek of dubbel verstek kunt zagen.

Bij De Groot vind je stationaire radiaal afkortzaag machines van GrauleOmga en Harwi en om mee te nemen op karwei de lichte, opklapbare mobiele afkortzaagmachines van Festool.

Bekijk radiaal afkortzagen

Knikarm afkortzaag

De afkortzaag met knik-arm wordt vaak gekozen voor precies werk, zoals bijvoorbeeld lijstwerk. De knik-arm zorgt voor veel stabiliteit, waardoor je altijd perfect rechte zaagsneden krijgt. Het bereik van de afkortzaag wordt bepaald door de diameter van het zaagblad.
Een afkortzaag met knik-arm kan vrijwel altijd zwenken van -45° tot +45°, neigen is optioneel.

Bij De Groot vind je knik-arm afkortzagen van Graule en Omga.

Bekijk knikarm afkortzagen

Semi-automatische afkortzaag


Onderliggende afkortzaag

Het zaagblad van een onderliggende afkortzaag zit onder de tafel en komt naar boven op het moment dat de zaagcyclus wordt gestart. Het zaaggedeelte zit vaak in een kooi of onder een kap verwerkt, waardoor werken met een onderliggende afkortzaag meestal veiliger is. De maat wordt ingesteld en het af te korten materiaal tegen de aanslag gelegd. Hierna wordt door middel van twee-hand-bediening (2 startknoppen; één links en één rechts op de machine) de zaagcyclus gestart. Door deze methode zijn de handen veilig weg van de zaag en het af te korten materiaal.

Het bereik (lees zaaghoogte/breedte) van de machine wordt bepaald door de diameter van het zaagblad.

In werkplaatsen waar veel verschillende en/of onervaren zagers achter de machine staan wordt vaak gekozen voor deze veilige afkortzaag. Het is dan ook een uitstekende keuze voor scholen, sociale werkplaatsen en stichtingen.

Bij De Groot vind je semi-automatische afkortzagen van Stromab en Weinig.

Bekijk onderliggende afkortzagen

Automatische afkortzaag


Automatische afkortzaag

Het proces van afkorten kan ook geheel of gedeeltelijk geautomatiseerd worden. Bij de automatische afkortzaag kun je de maat invoeren op het display of inladen vanuit een zaaglijst. De opduwer brengt het materiaal op de juiste positie en de onderliggende afkortzaag kort het materiaal af. De mogelijkheid bestaat om de opduwer de lengte van het werkstuk te laten meten waarna er vliegensvlug een berekening wordt gemaakt hoe deze lengte het meest efficiënt kan worden afgekort. Ook is het mogelijk om slechte stukken (knoesten) eruit te laten zagen. Deze worden met een krijtstreep gemarkeerd en er automatisch uitgezaagd. Deze slechte stukken worden meegenomen in de berekening zodat er met een minimum aan afval de zaaglijst kunnen afwerken. Probeer dit maar eens met de hand en een rekenmachine te doen.
De machine kan ook met een beladingsstation en uitvoermagazijn worden uitgerust, waardoor het proces nog minder arbeidsintensief wordt. 

Al vanaf 2 tot 3 uur zaagwerk per dag is een automatische afkortzaag het overwegen waard. Hoewel de aanschaf uiteraard hoger is dan bij een handmatige afkortzaag, kan de besparing in arbeid de automatische afkortzaag toch zeer aantrekkelijk maken.

Automatische afkortzagen zijn verkrijgbaar in haakse uitvoeringen of uitvoeringen die in verstek kunnen zagen. Bij De Groot vind je automatische afkortzagen van Stromab en Weinig.

Bekijk automatische afkortzagen

Afkortzaag toebehoren


Lengte-aanslag zaagmachine

Zelfs de meest robuuste en nauwkeurige afkortzaag valt of staat met de kwaliteit van de lengte-aanslag al dan niet met opduwfunctie en de rollenbaan. Lees hier meer over de verschillende soorten lengte-aanslagen.

Bekijk afkortzagen in onze showroom

In onze showroom in Rosmalen vind je tientallen afkortzagen. We nodigen je van harte uit voor een bezoek, zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken.

Uiteraard helpen we je ook graag telefonisch, per mail of komen we langs voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Tel: +31 73 547 1300  (optie 1)
E-mail: aanvragen@degroot.nl
Adres: Vinkenveld 3, 5249 JN, Rosmalen

Openingstijden:
Ma-vr: 08.30 - 17.00 uur
Za: 08.30 - 12.00 uur